2.2.2021

Portsari-isä jätti tyttärilleen yllätyksen – arvokas aarre roikkui vuosikymmeniä vaatimattoman kämpän katossa

Valaisin paljastui aidoksi Tynelliksi. Huutokauppayrittäjä uumoilee arvoksi yli 10 000 euroa. Kukaan ei ole varma, mistä portsarilegenda oli valaisimen saanut.

Anne Lindstedt ja Katri Helander pitivät lapsuudenkotinsa kattolamppua hienona, mutta hinta-arvio ylitti kaikki odotukset.

Anne Lindstedt ja Katri Helander pitivät lapsuudenkotinsa kattolamppua hienona, mutta hinta-arvio ylitti kaikki odotukset.­KUVA: KALLE PARKKINEN / KATRI HELANDERIN KOTIALBUMI

Terho Vuorinen

29.1. 6:30

LEMPÄÄLÄLÄINEN Matti Helander kuoli viime syksynä 80-vuotiaana, mutta ei unohdettuna. Ravintoloiden vahtimestarina Tampereella suurimman osan työurastaan tehnyt ”Popi” oli alansa legenda.

Eläkkeelle Matti jäi joskus vuosituhannen alussa Seurahuoneen ovelta. Hän toimi pitkään vaimonsa omaishoitajana samassa vaatimattomassa kerrostaloasunnossa Sääksjärvellä, jonne perhe oli muuttanut 1960-luvun lopulla.

Vaimo oli jo hoivakodissa, kun tuli Matin aika lähteä. Tyttärien tehtäväksi jäi käydä läpi lapsuudenkodin jäämistö. Lattiasta kattoon.

Katossa, olohuoneessa, olivat ne samat kaksi valaisinta kuin vuosikymmenten ajan. Toinen lampuista oli käytännössä työtön.

Aito Tynell, jonka arvo mitataan huutokaupassa lauantaina.

Aito Tynell, jonka arvo mitataan huutokaupassa lauantaina.­KUVA: SAMI TAUSTILA

– Isä sanoi aina, että tuohon ei saa laittaa valoja, etteivät lamput kulu loppuun. Isä pelkäsi, että jos alkaa lamppuja vaihtamaan, niin kuvut voivat mennä rikki, tyttäret Anne Lindstedt ja Katri Helander muistelevat.

– Me ajattelimme vaan, että onpa hieno lamppu. Sitä piti vaan säästellä. Sellainen isä oli, vanhan kansan mies.

Tiedossa ei ole, vaihtoiko isä-Matti koskaan polttimoita. Huono ratkaisu säästäminen ei kuitenkaan ollut, sillä valaisin säilyi hyväkuntoisena.

MUUTAMA VUOSI SITTEN Matti ja tyttäret lukivat Aamulehdestä, miten muotoilija Paavo Tynellin (1890–1973) valaisimien arvo oli noussut. Katse nousi kattoon: ihan kuin tuokin olisi Tynell.

– Älkää vaan nyt kellekään puhuko, että meillä semmonen on, isä varoitteli tyttäriään.

Matti Helander tyttäriensä Katrin ja Annen seurassa.

Matti Helander tyttäriensä Katrin ja Annen seurassa.­KUVA: KATRI HELANDERIN KOTIALBUMI

Varmoja ei tietenkään oltu. Ja pian asia unohtui. Kunnes tuli aika tutkia asunto, jossa kaikki oli ihanasti ennallaan.

Apuun tuli tuttu huutokauppayrittäjä, itsekin nuorempana Tampereella portsarina toiminut Sami Taustila, jolle Matti Helander ehti eläessään esittää aavistuksensa: olisiko se Tynell?

Valokuvan perusteella Taustila ei voinut asiaa sanoa varmaksi. Asia jäi, jälleen. Helander ehti kuolla ennen kuin totuus paljastui.

Ja kyllä, Tynellhän se, Taustila totesi Katri Helanderille ja esitti varovaisen arvionsa valaisimen arvosta.

– Kymppitonni! Ei olis tullu mieleenkään, että isällä olisi ollut niin arvokas lamppu. Että kyllä jossain presidentinlinnassa voi tuollaisia olla, mutta että meillä kotona, Anne Lindstedt kertoo reaktioistaan.

– Tuhkimotarina, Katri-sisko lisää.

Anne Lindstedt ja Katri Helander eivät arvanneet, millainen aarre heidän lapsuudenkotinsa katossa Lempäälän Sääksjärvellä roikkui vuosikymmenten ajan.

Anne Lindstedt ja Katri Helander eivät arvanneet, millainen aarre heidän lapsuudenkotinsa katossa Lempäälän Sääksjärvellä roikkui vuosikymmenten ajan.­KUVA: KALLE PARKKINEN

KUMPIKAAN TYTTÄRISTÄ ei ole varma, mistä Tynell kattoon ilmestyi. Mutta pitkään se siellä ehti toimettomana roikkua.

Lindstedt ja Helander arvelevat, että isä olisi tuonut valaisimen joskus työskennellessään Hotelli Tammerissa.

– Olisiko sieltä myyty tavaraa jonkun remontin yhteydessä, Katri Helander muistelee.

Tammerissa työskennellyt Titti Kärki muistaa hyvin Matti Helanderin ja sen, miten tämä otti jaossa olevista tavaroista mukaan juuri yhden kattovalaisimen. Kärki ajoittaa tapahtuman 90-luvun taitteeseen.

– Muistan, miten Matti bongasi Tammerin vintiltä valaisimen, mutta ei se tuollainen Tynell ollut. Tammerissa ei ollut tuollaisia valaisimia. Korkeintaan jossain yksittäisessä huoneessa saattoi olla, Kärki sanoo.

Anne Lindstedt, huutokauppayrittäjä Sami Taustila ja Katri Helander pohtivan Tynellin valaisimen kohtaloa Huutokauppahuone Aleksin tiloissa.

Anne Lindstedt, huutokauppayrittäjä Sami Taustila ja Katri Helander pohtivan Tynellin valaisimen kohtaloa Huutokauppahuone Aleksin tiloissa.­KUVA: KALLE PARKKINEN

Valaisimen menneisyys ei siis ole tarkkaan tiedossa. Tulevaisuus selviää lauantaina, kun Huutokauppahuone Aleksi sen lopulta myy. Taustila uskoo hinnan nousevan 8 000–12 000 euroon, ehkä korkeammallekin.

– Tämä Tynell on hyvin yksilöllinen. En ole nähnyt vastaavaa muualla, Taustila sanoo.

TAIDE- JA ANTIIKKIASIANTUNTIJA Wenzel Hagelstam on myyntihinnan suhteen Taustilaakin optimistisempi. Pitkän linjan huutokauppakonkari arvio valaisimen arvoksi peräti 30 000–40 000 euroa.

– Lamppu on tosi hyvä, siitä ei ole kysymystäkään, Hagelstam toteaa.

Antiikkia, antiikkia -sarjastakin tuttu Hagelstam muistaa joskus myyneensä Paavo Tynellin suunnitteleman valaisimen yli sadalla tuhannella eurolla. Asiantuntijan mukaan Tynellin lamput eivät tunne hintakattoa.

Mitä parempi ja sen myötä kalliimpi kappale, sitä helpompi se on myydä. Kunhan se on aito.

– Mitään ei ole niin helppo myydä kuin Tynellin kruunuja, Hagelstam summaa.

Myös valaisinten varaosille riittää kysyntää. Tynellin tyylille tyypillisistä pienistä, lehtimäisistä koristeistakin maksetaan satasia.

Hagelstamin mukaan Suomessa myytävät Tynellin lamput päätyvät useimmiten Ranskaan. Joskus Yhdysvaltoihin.

Kuolinpesästä sattumalta löytynyt S. T. Dupontin tupakansytytin saattaa olla tuhansien eurojen arvoinen.

Kuolinpesästä sattumalta löytynyt S. T. Dupontin tupakansytytin saattaa olla tuhansien eurojen arvoinen.­KUVA: KALLE PARKKINEN

YLLÄRI-TYNELL on hyvä esimerkki esineestä, joka kuuluu tavallisten ihmisten tavalliseen arkeen, mutta jonka arvoa ei ymmärretä. Toisen esimerkin tarjoaa eräs tamperelainen kuolinpesä, jonka Sami Taustila osti syksyllä.

– Yhden paperikasan keskeltä löysin tämän sytkärin. Paljastui, että se on 18 karaatin kultaa. Uskon, että sen arvo on ainakin 3 000 euroa, Taustila kertoo ranskalaisesta S. T. Dupont -merkkisestä tupakansytyttimestä.

Kaikkea ei tosiaankaan kannata heittää roskiin!

Matti Helander oli pitkään Tampereen tunnetuimpia ravintoloiden vahtimestareita. Nuorena Helander oli innokas jalkapalloilija. Lempinimi Popi tuli ehkä Bobby Charltonista, ehkä Bobby Mooresta?

Matti Helander oli pitkään Tampereen tunnetuimpia ravintoloiden vahtimestareita. Nuorena Helander oli innokas jalkapalloilija. Lempinimi Popi tuli ehkä Bobby Charltonista, ehkä Bobby Mooresta?­KUVA: KATRI HELANDER