11.3.2022

Kirsi löysi ainutlaatuisen, viallisen Mörkö -mukin sattumalta: ”Veikkaan, että hinnaksi tulee tuhansia euroja”

Marko Anttilan urakointi olympiajäillä innoitti omistajan panemaan mukin myyntiin.

Vasemmanpuoleinen muki on virheellinen.Vasemmanpuoleinen muki on virheellinen.

Vasemmanpuoleinen muki on virheellinen. JUHA VELI JOKINEN

Maailman ainoan Muumimuseon työryhmään kuulunut projektivastaava Kirsi Hieta oli asettelemassa avattavaan Tampere-talo shoppiin muumimukeja hyllyyn lokakuussa 2016, kun hänen sydämensä alkoi yhtäkkiä hakata tuhatta ja sataa. Käteen osui Arabian tehtaan pakkauslaatikosta tehtaan tarkastusprosessista läpi mennyt viallinen Mörkö -muki, missä kuva oli peilikuvana.

– Tajusin heti, että tässä on helmi, sydän hakkasi ja sitten meinasi pysähtyä. Ostin mukin hintaan 19,90 ja vielä toisen virheettömän mukin.

Vein ne kotiini kaappiin, Hieta kertoo ja on pitänyt salaisuutta vuosia itsellään.

Kun Suomi voitti MM-kultaa 2019 ja Marko "Mörkö" Anttila loisti kapteenina, Hiedan päässä alkoi raksuttaa ja mieleen tuli Mörkö -muki kodin kaapissa.

– Vasta nyt, kun Suomi voitti ensimmäisen olympiakullan ja Mörkö Anttila taas loisti, päätin pistää mukini kiertoon ennen Suomen omia MM-kisoja toukokuussa.

Kirsi Hieta löysi virheellisen mukin hyllyttäessään niitä myymälässä.Kirsi Hieta löysi virheellisen mukin hyllyttäessään niitä myymälässä.

Kirsi Hieta löysi virheellisen mukin hyllyttäessään niitä myymälässä. JUHA VELI JOKINEN

Erikoisten tuotteiden huutokauppa

Hieta sai selville, että Anttilan kotipaikkakunnalla Lempäälässä toimii juuri erikoisten tuotteiden huutokauppaan erikoistunut Huutokauppahuone Aleksi.

– Otin yhteyttä huutokaupan omistaja Sami Taustilaan ja nyt mukini on myynnissä sunnuntaina, maaliskuun 20. päivänä, Hieta kertaa mukinsa historiaa.

Onko ollut vaikea pitää salaisuutta mukista sisällään vuosia?

– On se mielessä ollut, mutta ei mitenkään päivittäin. Vasta Leijonien menestys jääkiekossa toi Mörkö-mukin aina mieleen ja olympiakulta oli piste iin päälle. Oli aika toimia, Hieta nauraa.

Japanissa Muumi-buumi

Muumituotteilla on yli 700 lisenssihaltijaa maailmassa ja Tove Janssonin (1914 - 2001) hahmot ovat erityisesti Japanissa suosittuja. Muumi-tuotteita ovat muun muassa suklaa, lakanat, pyyhkeet, astiat, mukit, pehmot ja kassit.

Maailman ainoa muumimuseo on Tampereella ja se avattiin yleisölle kesällä 2017.

– Veikkaan, että mukin hinnaksi tulee tuhansia euroja ja kiinnostusta tulee Japanista asti, Sami Taustila arvelee ennen "viallisen" Mörkö-mukin huutokauppaa.

Taustila on uransa aikana kaupannut huutokauppahuoneellaan Lempäälässä muun muassa Suomen kuuluisimman väärentäjän Veli Sepän omalla nimellä tekemiä maalauksia ja aidon Spede Pasasen kellon.

https://www.iltalehti.fi/asumisartikkelit/a/c514b62a-01d3-4fb9-bb08-2239775fd2cb