2.12.2019

Tapparan Hall of Fameen valittu Martti Jarkko pani paidan myyntiin: ”Rahaa tarttee saaha”

Huutokauppayrittäjä Sami Taustila sai kaupattavakseen nykyisin Turussa asuvan Tappara-legenda Martti Jarkon Hall of Fame -paidan. (KUVA: MIKA KANERVA)

Julkaistu: 

HUUTOKAUPPA 

Kiekkolegenda herää öisin katsomaan NHL-pelejä, mutta SM-liiga ei innosta. ”Joku Hoopeekoo–Sportti, koska sä laitat sellasen takia kellon soimaan?”

1970- ja 80-lukujen kiekkotähti Martti Jarkko ei ole unohtunut. Siitä saatiin todiste marraskuun alussa Lempäälässä järjestetyssä huutokaupassa, jossa Tapparan vuoden 1975 mestaruussormus myytiin 1800 eurolla.

Sormus päätyi kaupattavaksi ystävän kautta, mutta Jarkkokin sai summasta siivunsa. Kelpo kauppahinnan innostamana nykyisin Turussa asuva Jarkko päätti pistää myyntiin muutakin Tampereelle jäänyttä jääkiekkotavaraa.

Tulevana lauantaina Huutokauppahuone Aleksissa mitataankin, millainen arvo on Jarkolle myönnetyllä Tapparan Hall of Fame -paidalla ja yhteensä 18 Tammer-tuopilla, liigapelin parhaalle pelaajalle myönnetyillä palkinnoilla.

– Rahaa tarttee saaha, Jarkko sanoi huutokauppayrittäjä Sami Taustilalle viime viikonloppuna Tampereella käydessään.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY


– Jos hyvä hinta tulee. Vai otanko nää matkaani?
 

Martti Jarkko palkittiin Tappara-vuosina ottelun parhaana ainakin 18 kertaa. Niin monta Tammer-tuoppia on nyt myynnissä. (KUVA: MIKA KANERVA)


Sormuskaupat tehneenä Taustila vakuuttaa, että hyvä hinta tulee: paidasta vähintään 2000 euroa ja pienten tuoppien pinosta tonni.

– Aika tilin teette näillä. Jos määkin saan jonkun kilkin, Jarkko kysyi.

Vastaus kuuluu, että Jarkko saa koko myyntisumman. Ostajan puolestaan pitää myyntisumman lisäksi maksaa huutomaksu eli 15 prosentin provisio arvonlisäveroineen.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY


Juuri 66 vuotta täyttänyt Jarkko johti huikeilla Tapparan 1970-luvulla kolmeen mestaruuteen. 1980-luvulla Jarkko mailataituri ihastutti TPS:n ja saksalaisen ECD Iserlohnin paidassa. Ura päättyi 1989 Kiekko-67:n riveissä kakkosdivisioonassa.

Jarkon hyökkäystehot SM-liigassa olivat muhkeat: 274 ottelussa 449 pistettä (197+252). Uralle mahtui lisäksi kahdet MM-kisat, mutta NHL jäi näkemättä.

Tuon puutteen Jarkko korvaa nykyisin. Apuna on herätyskello.
 

Tampereen kaupungin vaakunalla koristettuja Tammer-tuoppeja tarjolla. Kaiverrukset kertovat, mistä peleistä Jarkko on palkinnot pokannut. (KUVA: MIKA KANERVA)


– Tykkään kattoa NHL:ää. Menen aikaisin nukkumaan, katson pelejä ja kun aika tulee, mä pörpähdän ja meen nukkumaan vielä vähäksi aikaa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY


– NHL:ää on vähän eri kattoa kuin joku Hoopeekoo–Sportti tai Saipa–Jyppi. Koska sä laitat sellasen takia kellon soimaan? Sano nyt, noin niinku äkkiseltään. Mä en laita, se on satavarmaa, Jarkko vannoo.

Jarkko muistelee käyneensä viimeksi liigapelissä Turussa muutama vuosi sitten.

– Se oli Tepsi–Tappara. Silloin vedettiin paita narulla kattoon. En mee yhtä ainutta peliä kattomaan enää.

Nyt myyntiin tullut Hall of Fame -paita on tuoreempi kunnianosoitus. Viime vuoden helmikuussa perustettuun Tapparan kunniagalleriaan on valittu 44 seuran merkkihenkilöä.
 

Martti Jarkko esittelee lähes käyttämättömän Hall of Fame -paidan selkäpuolta. Jarkko nimitettiin Tapparan kunniagalleriaan helmikuussa 2018. (KUVA: MIKA KANERVA)


Vanhoja Tappara-vuosien pelaajakavereita Jarkko tapaa harvakseltaan.

– Tässä on jo menny niin moni: Marja, Komu, Leppä... Kaikki ovat jo vaihtaneet hiippakuntaa, Jarkko toteaa Pekka MarjamäkeäPertti Koivulahtea ja Antti Leppästä muistellen.

– Mutta olihan se hienoa täällä Tammerforsissa. Ja miksei Turussakin.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY


Jarkko ei erityisemmin hehkuta omia saavutuksiaan.

– Ei ollut mitään huippuvuosia, hyviä aikoja vaan. Parhaat ajat oli Saksassa. En välittänyt, saanko 15 vai kymmenen tonnia rahaa. Hommat hoidettiin, mutta jäi mulla sieltä 75 tonnia saamisiakin. En mää siitä kauheita painajaisia kuitenkaan nää. Oli se eri touhua, ei mitään lastenleikkiä.

ECD Iserlohnin halliin mahtui Jarkon muistikuvan mukaan 4300 katsojaa.

– Mutta kun alkoi tietyt pelit, niin se myi salaa 8000 lippua. Vaikka seinällä luki, että rauchen verboten, tupakointi kielletty, niin 5000 ihmistä veti norttia, Jarkko muistelee käryn keskellä pelaamista.
 

Martti Jarkko sopi palkintojensa kauppaamisesta Sami Taustilan kanssa Tampereen kauppahallissa. (KUVA: MIKA KANERVA)


Jarkko kertoo suurpiirteisesti olleensa eläkkeellä jo 15–20 vuotta.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY


– En oo tehnyt mitään, olla vaan ja möllöttänyt.

Millä olet elänyt?

– Siinä se vitsi piileekin, Jarkko vastaa – eikä suostu avaamaan asiaa enempää.

Rahalle on kuitenkin tarvetta.

– Sellaista elämä on. Mennään ja tullaan. Kohta lähdetään thaikkulandiaan muutamaks viikoks. Mä tykkään olla, mennä ja sählätä.

Elämänkumppani Jarkolla sentään Turussa on.

– Emäntä on Tepsi-fani. Mä tykkään, kun se jännittää ja mä naukkailen. Siitä se suuttuu.
 

  •  
  •  

Martti Jarkon sydän sykkii nykyisin Tapparaa ja Tepsiä enemmän NHL-kiekolle. (KUVA: MIKA KANERVA)


Kumman seuran puolella olet nyt, Tapparan vai TPS:n?

– Ei mitään väliä, Jarkko huudahtaa ja heilauttaa kättään lähteäkseen.

– Meen kattomaan KooVee–Lukkoa koulukadun tekojääradalle. Se on siinä!

Jarkon kohdalla vastuu taitaa jäädä kuulijalle.