2.12.2019

Irwin antoi railakkaissa julkkisjuhlissa ikonisen hattunsa jollekin ja pian se kulkeutui suomalaisnaisen mökkikäyttöön – nyt harvinainen päähine huutokaupataan

Huutokauppayrittäjä Sami Taustila (oik.) uskoo, että kyseessä todella on Irwin Goodmanin (vas.) entinen hattu. (KUVA: MARKKU BÄRMAN, RAMI MARJAMÄKI)

Julkaistu: 

LEGENDAARINEN HATTU 

Lempäälässä toimivan huutokaupan yrittäjä uskoo Irwinin naapurissa Hämeenkyrön Lavajärvellä mökkeilleen naisen tarinan.

Päähineet olivat Irwin Goodmanin eli Antti Yrjö Hammarbergin (1943–91) tavaramerkki. Niitä riitti monenlaisia 60-luvun lätsistä viimeisten elinvuosien kipparinhattuun.

Parhaiten Irwin muistetaan kuitenkin nahkaisista lierihatuista, jollaisia hän käytti etenkin kuumimpina menestysvuosinaan 1970-luvulla.

Kellään ei lie tarkkaa tietoa, kuinka monta nahkahattua Irwinillä oli. Oletus on, että ainakin Kanarian-reissuiltaan hän niitä Suomeen toi.

Jonkun hattunsa Irwin lahjoitti pois, useita arvatenkin katosi matkan varrella. Mutta vielä niitä keräilijöiden iloksi löytyy.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY


Ensi viikon lauantaina olisi yksi kaupan. Myyntiin tulleen hatun aitouteen uskoo ainakin huutokauppayrittäjä Sami Taustila.
 

Tältä näyttää pian huutokaupattava hattu. (KUVA: RAMI MARJAMÄKI)


Hatun tarina vaikuttaakin uskottavalta. Kaupattavaksi hatun toi nainen, jonka vanhemmilla oli pitkään kesämökki Hämeenkyrön Lavajärvellä, jossa Irwin asui viimeiset 15 elinvuottaan.

Perheen mökiltä oli Irwinin talolle pellon toiselle puolelle vain lyhyt kävelymatka. Vielä lähempänä oli legendaarisen managerin Tauno ”Tappi” Suojasen mökki. Suojasen ja Irwinin ansiosta lavajärveläiset saivat tottua helikoptereihin ja vesitasoihin.

– Tappi toi ensimmäisenä Suomeen tv-julkkisia kuten muun muassa Peyton Place -tähden Ryan O’Neilin. Tappi toi hänet Lavajärvelle saunomaan. Ja joskus Irwinkin tuli keikoilta helikopterilla, nainen muistelee.
 

Nahkaiset lierihatut olivat Irwin Goodmanin tavaramerkki. Tämä keikkahattu ainakin näyttää samalta kuin pian huutokaupattava. (KUVA: HENRIK SHÜTT)


Irwinin talo tuli naiselle tutuksi jo ennen kuin laulaja sinne muutti. Suojasen mökillä hän kävi useammin.

– Päivällä siellä sai käydä, muttei illalla. Vanhempani viihtyivät Suojasen vieraana iltaisinkin. Siellä oli rapujuhlia ja muita. Rankkoja, kosteita juhlia – rauhallisempien mökkiläisten kauhuksi, nainen naurahtaa.

Lavajärveä ei tunneta pelkästään Suojasen ja Hammarbergin kiinteistöjen tapahtumista. Irwinin talon vastarannalla oli Urho Kekkosen ystävänä tunnetun Kalle Kaiharin kesäpaikka. Myös UKK:n tiedetään vierailleen Lavajärvellä usein.

– Joidenkin Suojasen mökillä vietettyjen julkkispainotteisten juhlien tiimellyksessä Irwin oli jättänyt hattunsa eteenpäin annettavaksi. Sitten se ilmestyi varmaan joku yö isän päässä meille.
 

Tässä Irwinin hatussa metallisolki näyttää samalta kuin huutokauppaan tulevassa. (KUVA: MARKKU BÄRMAN)


Nainen arvelee hatun tulleen mökille joskus 1980-luvun lopulla.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY


Superjulkkis kiinnosti myös perheen nuoria.

– Irwinin talolle kulki talvisin jäällä polkuja, kun pitihän sitä naapurien käydä katsomassa, onko Irwin jo tehnyt rantaan avantonsa. Ja tupruttiko rantasaunasta savua.

Naisen isä käytti välillä Irwinin hattua mökillä touhutessaan. Muuten hattua pidettiin esillä kirjahyllyssä.

Kun perhe myi mökin, hattu on kulkenut tyttären mukana eri paikoissa – välillä esillä, välillä varastossa.

– Nyt muutimme pienempään asuntoon, eikä hatulle ole enää oikein tilaakaan. Ei kai ihmisen tarvitse kaikkea säästää. Sen kummempaa tunnearvoakaan hatulla ei minulle ole, nainen miettii.

– Onhan mulle sanottu myös, että mikä hemmetin ruma hattu sulla on hyllyssä, heitä se roskiin!
 

 

Onhan mulle sanottu myös, että mikä hemmetin ruma hattu sulla on hyllyssä, heitä se roskiin!

Mitään sen virallisempaa todistusaineistoa hatun aitoudesta ei ole, eikä naisen vanhemmista ei ole enää asiasta kertomaan.

Taustila luottaa kuitenkin naisen tarinaan. Ennakkoarvaus myyntihinnasta on samoissa lukemissa kuin Hämeenlinnassa 2005.

– Silloin samankaltainen Irwinin lierihattu myytiin 700 eurolla, Taustila kertoo.
 

Hattu päästä ja myyntiin. Irwinin hatun huutokauppaan tuonut nainen kokeili viimeisen kerran noin 30 vuotta suvulla ollutta päähinettä. Huutokauppayrittäjä Sami Taustila uskoo hatun aitouteen. (KUVA: RAMI MARJAMÄKI)


Hattu kaupataan Lempäälässä toimivassa Huutokauppahuone Aleksissa lauantaina 30. marraskuuta.