6.4.2021

Kadonneet Beatles-kuvat Lontoosta Lempäälään! Meklari myy 20 vuoden takaisia roskislöytöjä nyt kovaan hintaan

Siivooja heitti yli 450 EMIn toimistossa säilytettyä Beatles-kuvaa roskiin tammikuussa 2001. Lontoossa asuva mies kertoo löytäneensä 67 kuvaa sisältäneen kansion läheiseltä roskalavalta. Kuvien arvoa on vaikea arvioida.

Terho Vuorinen

2.4. 14:40

LEMPÄÄLÄSSÄ toimiva Huutokauppahuone Aleksi on saanut erikoisen toimeksiannon. Huutokaupan myytäväksi on tullut 67 diakuvaa The Beatles -yhtyeestä.

Huutokauppayrittäjä, meklari Sami Taustilan mukaan toimeksiantaja on Lontoossa asuva pariskunta: suomalaissyntyinen nainen ja hänen brittimiehensä.

Sami Taustila Huutokauppahuone Aleksilta.

Sami Taustila Huutokauppahuone Aleksilta.­KUVA: KALLE PARKKINEN

Beatles-kuvia on maailma täynnä, mutta Taustila uskoo, että lähiaikoina huudettavaksi tuleva kuvakokoelma on aito ja yksittäiset kuvat osin jopa ainutlaatuisia – ja sitä myötä arvokkaita.

Beatlesin Apple Corps -yhtiön leimoilla varustetut kehykselliset diakuvat ovat edelleen fyysisesti Lontoossa, joten IS tähän mennessä nähnyt vain niistä otettuja kuvia.

IS on pyrkinyt osaltaan selvittämään kuvien arvoa niin suomalaisten kuin kansainvälistenkin Beatles-asiantuntijoiden avulla. Arviot ovat ristiriitaisia, mutta eräs suomalaisen asiantuntija puhuu jopa 200 000 euron kokonaishinnasta. Toisaalta, arvostettu englantilainen Beatles-kirjailija arvioi IS:lle kuvien näyttävän ihan tavallisilta lehdistölle jaetuilta promootiokuvilta.

Kuvia myyvän pariskunnan kuva pahvikehyksissä olevasta Beatles-diasta. Mukana Apple Corpsin leima omenoineen.

Kuvia myyvän pariskunnan kuva pahvikehyksissä olevasta Beatles-diasta. Mukana Apple Corpsin leima omenoineen.­KUVA: HUUTOKAUPPAHUONE ALEKSI

– Keräilyasioissa haarukka on usein ihan hirmuinen – suuntaan tai toiseen, nimettömänä pysyttelevä asiantuntija kuitenkin muistuttaa.

Taustilan mukaan kokonaishinta voi nousta parhaimmillaan jopa miljoonaan euroon. Hän korostaa kuitenkin, että kuvien arvon selvittäminen on hänen vastuullaan ja vielä kesken.

Kuvia myyvä pariskunta ei anna haastattelua. Pariskunta haluaa lisäksi pitää henkilöllisyytensä salassa. Tämän vuoksi on vaikea arvioida, onko pariskunnan tarina totta.

Faktaa on kuitenkin se, että EMIn Länsi-Lontoossa sijaitsevasta toimistosta katosi tammikuussa 2001 hieman yli 450 diakuvaa. Toimistossa työskennelleen siivousfirman työntekijä oli heittänyt useita kuvakansioita roskiin.

Tapaus nousi esille, kun EMI ja Apple Corps nostivat kuusi vuotta myöhemmin 2006 kanteen siivousfirmaa vastaan. Kantajien mukaan kuvien arvo oli 1,4 miljoonaa puntaa.

Kanteen mukaan valokuvalaatikoita oli useampia ja jokaisen päällä oli lappu ”do not litter – do not touch” eli ”älä laita roskiin, älä koske”. Siivousfirman mukaan laatikoiden päällä ei ollut mitään lappua.

Tiedotusvälineissä ei ole julkaistu tietoa siitä, millaiseen ratkaisuun riita-asiassa päädyttiin.

Alkuperäinen dia vaiko vain yksi lukuisista medialle tarkoitetuista kopioista?

Alkuperäinen dia vaiko vain yksi lukuisista medialle tarkoitetuista kopioista?­KUVA: HUUTOKAUPPAHUONE ALEKSI

Jos lontoolaispariskunnan tarina pitää paikkansa, kaikki kuvat eivät kadonneetkaan lopullisesti. Myyjien mukaan pariskunnan mies poimi yhden kuvakansion talteen roskalavalta.

Pariskunta asui Länsi-Lontoossa samassa naapurustossa, jossa EMIn toimisto sijaitsi.

– Nyt myyntiin tulleet 67 diakuvaa olivat tuossa laatikossa. Mies piti kuvat itsellään, Taustila taustoittaa.

– Mies kertoo, ettei ainakaan hänen löytämänsä laatikon päällä ollut mitään lappua.

IS:n selvityksen mukaan roskalavalta löytyneet kuvat voidaan myydä Suomessa esineinä.

Roskalavalle päätyneissä laatikoissa oli useita ainutkertaisia dioja kuten seitsemän otosta vuodelta 1963. Kyseisiä kuvia käytettiin Beatlesin debyyttilevyn Please Please Me -kannessa. Myös vuonna 1973 julkaistun Red-kokoelman alkuperäiset otokset joutuivat siivouksen yhteydessä kadoksiin.

Lempääläläisen huutokaupan myyntiin päätyneissä kuvissa on yksi versio Please Please Me -levyn kannesta.

Onko tässä yksi arvokkaista Please Please Me -levyn kansivaihtoehdoista?

Onko tässä yksi arvokkaista Please Please Me -levyn kansivaihtoehdoista?­KUVA: HUUTOKAUPPAHUONE ALEKSI

Monen mutkan jälkeen Suomeen päätyneet Beatles-kuvat on tarkoitus huutokaupata syksyllä.

John LennoninPaul McCartneynGeorge Harrisonin ja Ringo Starrin muodostamaan brittikvartettiin liittyvät esineet ovat haluttuja keräilykohteita. Esimerkiksi Lennonin henkilökohtainen kopio teurastajakannestaan kuuluisasta, USA:n markkinoille tarkoitetusta vuoden 1966 Yesterday ja Today -levystä myytiin kolmisen vuotta sitten hintaan vajaalla 160 000 eurolla.

Lennonin hiustupsu myytiin kolme vuotta aiemmin 32 000 eurolla.