18.4.2024

Huutokaupassa on myynnissä muun muassa Helsingin Jokereiden huoltajana toimineen Tomi Mäkipään jääkiekkoaiheinen kokoelma, joka sisältää noin 30 mitalia. Niistä arvokkain on legendaarinen MM95-kultamitali.

MM95 kultamitalia ei ole koskaan aikaisemmin myyty missään. Hinta voi nousta kymmeniin tuhansiin.

MM95 kultamitalia ei ole koskaan aikaisemmin myyty missään. Hinta voi nousta kymmeniin tuhansiin. KUVA: SAMI TAUSTILA

Pipsa Sinkko-Westerholm HS

 | Päivitetty 

LEMPÄÄLÄINEN huutokauppa myy vuoden 1995 jääkiekon MM-kisojen kultamitalia. Suomi voitti tuolloin jääkiekon maailmanmestaruuden ensimmäistä kertaa. Timo Jutilan johdolla voitetut kisat nauttivat edelleen kulttisuosiota.

Mitali on osa kokoelmaa, johon kuuluu lähes 30 mitalia sekä muita jääkiekkoaiheisia tuotteita, kuten pelipaitoja, mailoja ja kiekkoja.

Kokoelmaa myy huutokauppahuone Aleksi.

MITALI ja muu kokoelma kuului aiemmin Suomen A-maajoukkueen huoltopäällikölle Tomi Mäkipäälle. Mäkipää kuoli 93-vuotiaana alkuvuonna 2024. Kokoelman mitalit ovat Mäkipään itse saamia.

Mäkipää toimi Leijonien huoltajana 1970-luvulta 2000-luvulle asti. Näin ollen hän kuului myös vuoden 1995 MM-kultajoukkueeseen. Suomen Jääkiekkomuseo aateloi hänet Jääkiekkoleijonaksi numerolla 128.

Seurajoukkuetaustaa Mäkipäällä on huoltajana pääkaupunkiseudulta, muun muassa Helsingin Jokereista, Leppävaaran Pallosta ja Töölön Vesasta.

HUUTOKAUPPAHUONE Aleksin toimitusjohtaja Sami Taustila pitää kokoelmaa poikkeuksellisena. Taustila ei ole tietoinen, että vuoden 1995 kultamitalia olisi koskaan aikaisemmin kaupattu missään.

”Kuulin tarinan, että Curre Lindström huutokauppasi oman mitalinsa vähän voiton jälkeen. Mutta myöhemmin hän kuitenkin kertoi mitalin olevan hänellä itsellään.”

Kokoelma huutokaupataan pääosin yksi esine kerrallaan. Junioreiden MM ja EM-mitaleita myydään neljän kappaleen pakettina.

Kokoelma huutokaupataan pääosin yksi esine kerrallaan. Junioreiden MM ja EM-mitaleita myydään neljän kappaleen pakettina. KUVA: SAMI TAUSTILA

Kyselyjä MM-mitalista on jo Taustilan mukaan tullut paljon. Korkein ennakkotarjous torstai-iltapäivällä oli 6 500 euroa.

Nettitarjousten lisäksi mitaleita voi huutaa illalla järjestettävässä live-huutokaupassa.

Kaikki kokoelman tuotteet huutokaupataan yksi kerrallaan. Taustila ei osaa sanoa, miten korkealle kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kultamitalin hinta tulee nousemaan.

”Hinnaksi on arvioitu jopa 20 000 euroa, mutta itse veikkaan 5–10 000 euroa. Toivottavasti olen väärässä.”

MITALI on Taustilan mukaan hyvin harvinainen, sillä niitä on tehty vain pieni määrä, ehkä vain noin 30 kappaletta. Myös sen arvo suomalaiselle urheiluhistorialle on merkittävä.

Mitalin kunto on hyvä. Kullattu mitali roikkuu kankaisessa nauhassa eikä käytön jälkiä näy.

Myytävään kokoelmaan kuuluu myös muita arvokkaita mitaleja.

Mukana on muun muassa Jokereiden SM-kultamitali vuodelta 1973 sekä junioreiden EM-kulta vuodelta 1978, kun mukana oli Jari Kurri, Taustila kertoo.