30.10.2019

IFK-aikojen verryttelyasusta tarjottu jo 110 euroa. ”Onpa hulluja hintoja”, sanoo Riihiranta.

Kaikki, mihin kiekkolegenda koskee, muuttuu kullaksi – tai, no, ainakin tavaraksi, josta voi pyytää rahaa. Kuten nyt Heikki ”Hexi” Riihirannan vaatteet, joiden olemassaolon mies itse ehti jo unohtaa.

Lempäälässä toimiva Huutokauppahuone Aleksi myy parhaillaan entisen IFK-pelaajan ja Leijonien joukkueenjohtajan vanhoja takkeja. Kaupan on yksi verryttelytakki pelivuosilta ja kaksi peliuran jälkeistä maajoukkueen edustustakkia.

Kostyymeista kalleimmalla mennee tunnistettavammin Riihirannan takiksi tunnistettava, numerolla 5 ja IFK Hockey -tekstillä varustettu verryttelytakki. Korkein tarjous takista on tähän mennessä 110 euroa.

– On hinnat hulluja! Omituiselta tuntuu, Riihiranta kommentoi asiaa IS:lle.

Takkien päätyminen huutokauppaan ei sinällään yllätä nyt 71-vuotiasta Riihirantaa. Vaatteet ovat peräisin Lempäälässä sijaitsevalta suvun vanhalta kesämökiltä.
 

Perhe päätti myydä kesämökin Riihirannan äidin kuoltua vuosi sitten. Huutokauppahuone Aleksi tarjoutui ottamaan vastaan mökin irtaimiston kuolinpesältä.

– Mitä lie ovat varastosta kaapin pohjalta löytäneetkään? Vanhaan mökkiin jää aina tavaraa. Päätimme, että heittäköön roskiin tai myyköön pois, Riihimäki kertoo.

Huutokauppayrittäjä Sami Taustila kertoo, että takkien lisäksi kaupattavaksi päätyi viitisenkymmentä eri kohdetta huonekaluista astioihin ja muun muassa ryijyihin. Tavaraa on aluksi ollut huudettavissa Aleksin nettisivuilla. Varsinainen huutokauppa järjestetään lauantai-iltapäivänä Lempäälässä.

IFK-takki on Riihirannan muistikuvan mukaan 70-luvun alkupuolelta. Ainakaan miehen ensimmäiseltä mestaruuskaudelta 1968–69 takki ei ole.

– Sain numeron viisi itselleni mestaruuskauden jälkeen Brewerin (Carl, pelaajavalmentaja) lähdettyä.

Kovaluisena pakkina tunnettu Riihiranta pelasi kaikki Suomen-kautensa HIFK:ssa kevääseen 1983 saakka. Väliin mahtui kolme kautta Winnipeg Jetsin WHA-joukkueessa 70-luvun puolivälissä.

Lempäälä on Riihirannalle tärkeää seutua, sillä hänen isänsä suku on sieltä.

– Vietin Lempäälässä kaikki kesät nollavuotiaasta 14-vuotiaaksi asti. Haluan kuitenkin korostaa, että en ole syntynyt siellä, sillä olen stadilainen. Lempäälä on kyllä hieno paikka, mutta kesämökin pitämiseen ei enää vaan löytynyt intoa.

Enemmän Lempäälästä Riihiranta kertoo tuoreessa, toimittaja Marko Lempisen kirjoittamassa elämäkerrassa Hexi – Taistelija.

Leijona-logolla varustettujen maajoukkuetakkien tarkemmasta vuosikerrasta Riihirannalla ei ole arviota. Jääkiekkoliittoa hän palveli miesten joukkueenjohtajana vuodet 1993–2003.

– Mökillä oli hyvä olla takkeja, jos jollekin tuli kylmä, Riihiranta pohtii takkien päätymistä mökin varastoihin.

Kansitakista on tarjottu tähän mennessä 35 euroa, tuulitakista 15 euroa.

– Toivon, että ainakin osa myyntihinnasta päätyisi hyväntekeväisyyteen, Riihiranta sanoo.

Lähde: https://www.is.fi/tampereen-seutu/art-2000006288705.html